Seurakuntien tuki ja palvelut lapsille ja perheille
Seurakunta tarjoaa kaikille avointa, maksutonta ja matalan kynnyksen vertaistuki toimintaa kerhojen muodossa alle kouluikäisille lapsille (päiväkerhot 2-5 -vuotiaille) ja heidän perheilleen (vauvakerhot alle 1v oman aikuisen kanssa, perhekerhot alle kouluikäiset lapset oman aikuisen kanssa).
Seurakunta tarjoaa lastenhoitoapua Pikkuhelppi (yksilöllisti perheelle kohdistettua apu) ja lapsiparkki (ryhmä seurakunnan tiloissa kiinteään aikaan) toiminnan kautta.
Palvelut on takoitettu kaikille lapsille ja perheille, ovat maksuttomia.
Vauvakerhot ja perhekerhot on avoimia ilman ilmoittautumista. Päiväkerhoihin, lapsiparkkiin ja Pikkuhelppiin ilmoittautuminen/yhteydenotto seurakuntaan.
Kirkon perheneuvonta
Kirkon perheneuvonta tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Etelä-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskus palvelee Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän asukkaita.
Tavallisimpia syitä ottaa yhteyttä ovat vuorovaikutusongelmat, erokysymykset, oma tai puolison uskottomuus ja muut erilaiset kriisit. Asiakkaaksi voi tulla yhdessä kumppanin kanssa tai yksin. Kohtaamme asiakkaat perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus.
Perheneuvonta on asiakkaalle maksutonta.
Perheasiain neuvottelukeskus toimii Kotkassa osoitteessa Kaivokatu 17 A, 3. kerros
Ajanvaraus tiistai–torstai kello 9-12, puh. 040 196 7509.
Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n Kaakkois-Suomen piiri
MLL:n toiminta on suunnattu lapsille ja vanhemmille. Lapsi saa tukea tunteiden tunnistamiseen ja niistä puhumiseen sekä vertaistukea. Vanhemmat saavat tukea vanhemmuuteen, vertaistukea, keskusteluseuraa ja konkreettisia vinkkejä arkeen.
Palveluun pääsee ottamalla yhteyttä MLL:n Kaakkois-Suomen piirin työntekijöihin.
Vertaisryhmätoiminta lapsille
- 5–12-vuotiaille eroperheiden lapsille suunnattu vertaisryhmä auttaa lasta käsittelemään vanhempien eroon liittyviä tunteita ja muutoksia sekä tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunteitaan.
Yksilöllinen tuki lapsille
- 6–17-vuotiaille lapsille yksinäisyyttä ehkäisevä kaveritoiminta, joka vahvistaa lapsen vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa. Lapsi saa aikuisen kaverin, jonka kanssa pääsee tekemään mieleisiä asioita ja juttelemaan lapselle tärkeistä asioista. Heppakaveritoiminnassa mukana on myös hevonen, mikä vahvistaa mielen hyvinvointia.
- 7–12-vuotiaille lapsille koulumotivaatiota ylläpitävä läksykummitoiminta. Lapsi saa henkilökohtaista tukea koulunkäyntiin sekä luotettavan aikuisen juttuseuraa läksykummin avulla.
Vertaisryhmätoiminta vanhemmille: Vertaisryhmät vahvistavat vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.
Yksilöllinen tuki vanhemmille: Tukihenkilötoiminta (perhekummitoiminta ja ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta) vahvistaa vanhemmuutta, ehkäisee yksinäisyyttä ja antaa tukea vanhemmuudesta keskustelemiseen.
Keskeiset työmenetelmät
- vertaisryhmät, keskustelut, henkilökohtainen tuki
Yhteystiedot
Kakspy ry, perhe- ja läheistyö
Tukea heille, joiden lähipiirissä on mielenterveyden tai päihteidenkäytön haasteita. Tarjoamme oireilevan läheisille tietoa, tukea ja virkistystä. Läheinen voi olla lapsi, vanhempi, sisarus, isovanhempi tai muu perheen tilanteesta huolestunut, vaikkapa ystävä.
Kakspy perhe- ja läheistyö on tarkoitettu heille, joilla on huoli läheisen mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. Vanhemmalla voi olla huoli lapsesta tai lapsella vanhemmasta, muusta perheenjäsenestä tai ystävästä
Kakspyn perhe- ja läheistyö on luottamuksellista, avointa ja maksutonta kaikille. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä perhe- ja läheistyöntekijään.
Työmuotojamme ovat
Yksilö- tai perhetapaamiset sosiaali- tai terveysalan ammattilaisen, kokemusasiantuntijan tai vertaisohjaajan kanssa. Tapaamiset painottuvat yhteisen ymmärryksen rakentamiseen perheen selviytymiskeinoista ja voimavaroista.
Suljetut ja avoimet vertaistukiryhmät tunnistettuihin tarpeisiin. Säännöllisesti pyöriviä ryhmiä mm. suljetut vertaisryhmät psyykkisesti oireilevien lasten tai nuorten vanhemmille, Voikukkia-ryhmät sijoitettujen lasten vanhemmille, vain vähän väsyneet pienten lasten vanhemmille, äitien voimavararyhmä ja haasteena koulupoissaolot-ryhmä ahdistuneiden nuorten vanhemmille ja avoimet ryhmät mielenterveysläheisille ja huumeita käyttävien läheisille. Lisäksi avoimia virkistys ja hyvinvointiryhmiä.
Keskeiset työmenetelmät
Toipumisorientaatio, psykoedukatiivinen työskentely, dialoginen perhetyö, palaset-malli
Yhteystiedot
Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry
Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys tukee haavoittavassa elämäntilanteessa olevia lapsia ja perheitä. Yhdistyksen toimintamuodoissa lasten mielenterveyttä tuetaan vanhemmuutta vahvistamalla ja / tai suoraan lasten kanssa työskentelemällä. Keskeinen tavoite on turvallisen arjen vahvistuminen. Vanhemmuustyöskentelyssä painottuu vanhemman ja lapsen välisen suhteen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä ymmärryksen lisääminen lapsen tilanteesta. Yhdistyksen toiminta kattaa palveluita ennaltaehkäisevästä erityistason palveluihin. Erityinen asiantuntijuus vaativaan vauva-, väkivalta-, ero- ja vanhemmuustyöhön liittyvissä asioissa.
Palvelut
Chatistä saa apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta.
Valtakunnallinen verkkoauttaminen
Lasten vertaisryhmät Tenavatupa ja Yökylä: erityisen tuen tarpeessa oleville perheille, joissa on leikki-alakouluikäisiä lapsia. Toiminnan avulla vahvistetaan lasten hyvinvointia ja tuetaan vanhempien jaksamista arjessa.
Isä-lapsikerho: tarjoaa 1-5v. lapsille ja isille mukavaa yhdessä tekemistä. Tavoitteena vahvistaa isän ja lapsen suhdetta ja tarjota vertaistukea.
Vapaaehtoisdoulatoiminta: erityisen tuen tarpeessa oleville odottaville perheille. Tavoitteena vähentää odotusaikaan liittyvää stressiä ja lisätä turvallisuudentunnetta synnytykseen valmistautuessa ja tarvittaessa synnytyksen aikana. https://ensijaturvakotienliitto.fi/kymenlaaksonensijaturvakoti/nain-me-autamme/odotus-ja-vauva-aika/#doulatoiminta
Baby blues -toiminnan tarkoituksena on tukea odottavien ja vauvaperheiden vanhempien jaksamista ja masennuksesta toipumista sekä vauvan uni-valverytmin löytymistä.
Pysäkki auttaa perhe- ja lähisuhdeväkivallan tekijöitä, kokijoita ja altistuneita aikuisia, nuoria ja lapsia.
Väkivaltatyön palvelukeskus Pysäkki
Ero lapsiperheessä työ tarjoaa ammatillista tukea eropohdintaan, yhteistyövanhemmuuden kysymyksiin ja erokriisiin.
Pidä kiinni -avopalveluyksikkö Nupun asiakkaaksi on tervetullut Kymenlaaksossa asuva vauvaa odottava perhe tai vauvaperhe, jolla on päihdeongelma.
Pidä kiinni – avopalveluyksikkö Nuppu
Etsivän ja matalan kynnyksen työn kohderyhmänä ovat raskaana olevat, vauva- ja pikkulapsiperheet, joilla on riski altistua päihteistä aiheutuville haitoille. Lisäksi tavoitteena on jakaa tietoa ja ohjausta matalalla kynnyksellä päihteiden käytön vaikutuksista raskausaikana, perheissä ja vanhemmuudessa sekä niihin liittyvistä palveluista.
Etsivän ja matalan kynnyksen työ
Päiväryhmä Untuvaan on tervetullut vauvaa odottava tai alle 2 -vuotiaan lapsen perhe. Untuva tarjoaa ammatillisesti ohjattua vertaistukea. Päiväryhmään hakeutumisen syitä voivat olla esim. yksinäisyys, väsymyskierre, mielialan lasku ja lapsen kehitykseen liittyvät huolet.
Keskeiset työmenetelmät
- Kannustava vuorovaikutus ICDP -ohjelma, reflektiivinen ja traumasensitiivinen työote, Hoivaa ja leiki -interventio, Lapsen kaltoinkohtelun katkaiseminen (LKK -ohjaus), Trappan-malli, Turva10
Yhdistyksessä olevaa erityisosaamista toivotaan hyödynnettävän laajasti asiakkaiden tarvitsemien palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.