Varhaiskasvatus on mukana suurimman osan lapsiperheiden arjessa.
Jokaisella alle kouluikäisellä lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta.
Kun huoli on herännyt ja avuntarve tunnistettu, varhaiskasvatuksessa tuetaan lasta yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti arvioiduin ja suunnitelluin tuen muodoin.
Mikäli avuntarve edellyttää muiden toimijoiden tuen tarpeen arvioimista tai tilanteen kartoitusta, otetaan yhteyttä perheen kanssa yhteistyössä tarvittaviin tahoihin. Huomioiden lakisääteiset ilmoitusvelvollisuudet.
Varhaiskasvatuksella on mahdollisuus niin ennaltaehkäisevään työhön kuin pitkäkestoiseenkin lapsen tukemiseen.
Avoin varhaiskasvatus?
Lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatusta suositellaan tueksi turvaamaan lapsen suotuisaa kasvua ja kehitystä sekä tukemaan vanhempien voimavaroja erityisesti silloin, kun perheessä on tuen tarpeitaVarhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada hänen yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää tukea. Tuki voi olla yleistä, tehostettua tai erityistä. (Varhaiskasvatuslaki 15 a §).
Esikouluikäisillä on oikeus opiskeluhuollon tukeen.
Lapsen tuen tarvetta arvioidaan monialaisesti yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Tuen muodot kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja niitä toteutetaan arjessa tarpeen vaatimalla tavalla.
Varhaiskasvatuksen tuki voi olla muun muassa tavanomaista vahvempaa tukea tunnetaitojen harjoitteluun, tunnetilojen säätelyyn, toiminnan tavoitteiden sopeuttamista, tehtävien eriyttämistä kehitystasoa vastaavaksi, aikuisen läsnäoloa ja tukea
Keskeiset työmenetelmät
Menetelminä käytetään muun muassa tunnemittareita, kuvatukea, kirjallisuutta, rauhoittumisen menetelmiä, hengitysharjoituksia ja nepsy -valmennusta. Työotteena on käytössä muun muassa ratkaisukeskeinen ja positiivinen pedagogiikka. Lapset huomioidaan ja kohdataan yksilöllisesti.
Yhteystiedot
Varhaiskasvatusten yhteystiedot löytyvät kuntien verkkosivuilta
Yhteistyö
Kun avuntarve on tunnistettu tai sitä epäillään, yhteistyötä tehdään tarvittavien tahojen kanssa kuten esimerkiksi vanhempien, terapeuttien, nepsy -valmentajien, neuvolan, perheneuvolan, kehityksellisten palveluiden, alkutiimin, perheiden sosiaalityön, lastensuojelun ja lastenpsykiatrian kanssa. Yhteistyö yksilölliset tarpeet huomioiden tarvittavien tahojen kesken mahdollistaa lapsen yksilöllisen ja riittävän tuen.