Kolmannen sektorin tuki: Palvelut perustasolla
Kirkon perheneuvonta
Kirkon perheneuvonta tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Etelä-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskus palvelee Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän asukkaita.
Tavallisimpia syitä ottaa yhteyttä ovat vuorovaikutusongelmat, erokysymykset, oma tai puolison uskottomuus ja muut erilaiset kriisit. Asiakkaaksi voi tulla yhdessä kumppanin kanssa tai yksin. Kohtaamme asiakkaat perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus.
Perheneuvonta on asiakkaalle maksutonta.
Perheasiain neuvottelukeskus toimii Kotkassa osoitteessa Kaivokatu 17 A, 3. kerros
Ajanvaraus tiistai–torstai kello 9-12, puh. 040 196 7509.
Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n Kaakkois-Suomen piiri
MLL:n toiminta on suunnattu lapsille ja vanhemmille. Lapsi saa tukea tunteiden tunnistamiseen ja niistä puhumiseen sekä vertaistukea. Vanhemmat saavat tukea vanhemmuuteen, vertaistukea, keskusteluseuraa ja konkreettisia vinkkejä arkeen.
Palveluun pääsee ottamalla yhteyttä MLL:n Kaakkois-Suomen piirin työntekijöihin.
Vertaisryhmätoiminta lapsille
- 5–12-vuotiaille eroperheiden lapsille suunnattu vertaisryhmä auttaa lasta käsittelemään vanhempien eroon liittyviä tunteita ja muutoksia sekä tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunteitaan.
Yksilöllinen tuki lapsille
- 6–17-vuotiaille lapsille yksinäisyyttä ehkäisevä kaveritoiminta, joka vahvistaa lapsen vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa. Lapsi saa aikuisen kaverin, jonka kanssa pääsee tekemään mieleisiä asioita ja juttelemaan lapselle tärkeistä asioista. Heppakaveritoiminnassa mukana on myös hevonen, mikä vahvistaa mielen hyvinvointia.
- 7–12-vuotiaille lapsille koulumotivaatiota ylläpitävä läksykummitoiminta. Lapsi saa henkilökohtaista tukea koulunkäyntiin sekä luotettavan aikuisen juttuseuraa läksykummin avulla.
Vertaisryhmätoiminta vanhemmille: Vertaisryhmät vahvistavat vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.
Yksilöllinen tuki vanhemmille: Tukihenkilötoiminta (perhekummitoiminta ja ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta) vahvistaa vanhemmuutta, ehkäisee yksinäisyyttä ja antaa tukea vanhemmuudesta keskustelemiseen.
Keskeiset työmenetelmät
- vertaisryhmät, keskustelut, henkilökohtainen tuki
Yhteystiedot
Kakspy ry, perhe- ja läheistyö
Tukea heille, joiden lähipiirissä on mielenterveyden tai päihteidenkäytön haasteita. Tarjoamme oireilevan läheisille tietoa, tukea ja virkistystä. Läheinen voi olla lapsi, vanhempi, sisarus, isovanhempi tai muu perheen tilanteesta huolestunut, vaikkapa ystävä.
Kakspy perhe- ja läheistyö on tarkoitettu heille, joilla on huoli läheisen mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. Vanhemmalla voi olla huoli lapsesta tai lapsella vanhemmasta, muusta perheenjäsenestä tai ystävästä
Kakspyn perhe- ja läheistyö on luottamuksellista, avointa ja maksutonta kaikille. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä perhe- ja läheistyöntekijään.
Työmuotojamme ovat
Yksilö- tai perhetapaamiset sosiaali- tai terveysalan ammattilaisen, kokemusasiantuntijan tai vertaisohjaajan kanssa. Tapaamiset painottuvat yhteisen ymmärryksen rakentamiseen perheen selviytymiskeinoista ja voimavaroista.
Suljetut ja avoimet vertaistukiryhmät tunnistettuihin tarpeisiin. Säännöllisesti pyöriviä ryhmiä mm. suljetut vertaisryhmät psyykkisesti oireilevien lasten tai nuorten vanhemmille, Voikukkia-ryhmät sijoitettujen lasten vanhemmille, vain vähän väsyneet pienten lasten vanhemmille, äitien voimavararyhmä ja haasteena koulupoissaolot-ryhmä ahdistuneiden nuorten vanhemmille ja avoimet ryhmät mielenterveysläheisille ja huumeita käyttävien läheisille. Lisäksi avoimia virkistys ja hyvinvointiryhmiä.
Keskeiset työmenetelmät
Toipumisorientaatio, psykoedukatiivinen työskentely, dialoginen perhetyö, palaset-malli
Yhteystiedot