Kolmannen sektorin tukipalvelut

Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry

Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys tukee haavoittavassa elämäntilanteessa olevia lapsia ja perheitä. Yhdistyksen toimintamuodoissa lasten mielenterveyttä tuetaan vanhemmuutta vahvistamalla ja / tai suoraan lasten kanssa työskentelemällä. Keskeinen tavoite on turvallisen arjen vahvistuminen. Vanhemmuustyöskentelyssä painottuu vanhemman ja lapsen välisen suhteen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä ymmärryksen lisääminen lapsen tilanteesta.  Yhdistyksen toiminta kattaa palveluita ennaltaehkäisevästä erityistason palveluihin. Erityinen asiantuntijuus vaativaan vauva-, väkivalta-, ero- ja vanhemmuustyöhön liittyvissä asioissa.

Palvelut

Chatistä saa apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta.

Valtakunnallinen verkkoauttaminen

Lasten vertaisryhmät Tenavatupa ja Yökylä: erityisen tuen tarpeessa oleville perheille, joissa on leikki-alakouluikäisiä lapsia. Toiminnan avulla vahvistetaan lasten hyvinvointia ja tuetaan vanhempien jaksamista arjessa.

Isä-lapsikerho: tarjoaa 1-5v. lapsille ja isille mukavaa yhdessä tekemistä. Tavoitteena vahvistaa isän ja lapsen suhdetta ja tarjota vertaistukea.

https://ensijaturvakotienliitto.fi/kymenlaaksonensijaturvakoti/nain-me-autamme/vertaistukea-perheille/

Vapaaehtoisdoulatoiminta: erityisen tuen tarpeessa oleville odottaville perheille. Tavoitteena vähentää odotusaikaan liittyvää stressiä ja lisätä turvallisuudentunnetta synnytykseen valmistautuessa ja tarvittaessa synnytyksen aikana. https://ensijaturvakotienliitto.fi/kymenlaaksonensijaturvakoti/nain-me-autamme/odotus-ja-vauva-aika/#doulatoiminta 

Baby blues -toiminnan tarkoituksena on tukea odottavien ja vauvaperheiden vanhempien jaksamista ja masennuksesta toipumista sekä vauvan uni-valverytmin löytymistä.

Baby blues -toiminta

Pysäkki auttaa perhe- ja lähisuhdeväkivallan tekijöitä, kokijoita ja altistuneita aikuisia, nuoria ja lapsia.

Väkivaltatyön palvelukeskus Pysäkki

Ero lapsiperheessä työ tarjoaa ammatillista tukea eropohdintaan, yhteistyövanhemmuuden kysymyksiin ja erokriisiin.

Ero lapsiperheessä -työ

Pidä kiinni -avopalveluyksikkö Nupun asiakkaaksi on tervetullut Kymenlaaksossa asuva vauvaa odottava perhe tai vauvaperhe, jolla on päihdeongelma.

Pidä kiinni – avopalveluyksikkö Nuppu

Etsivän ja matalan kynnyksen työn kohderyhmänä ovat raskaana olevat, vauva- ja pikkulapsiperheet, joilla on riski altistua päihteistä aiheutuville haitoille. Lisäksi tavoitteena on jakaa tietoa ja ohjausta matalalla kynnyksellä päihteiden käytön vaikutuksista raskausaikana, perheissä ja vanhemmuudessa sekä niihin liittyvistä palveluista.

Etsivän ja matalan kynnyksen työ

Päiväryhmä Untuvaan on tervetullut vauvaa odottava tai alle 2 -vuotiaan lapsen perhe. Untuva tarjoaa ammatillisesti ohjattua vertaistukea. Päiväryhmään hakeutumisen syitä voivat olla esim. yksinäisyys, väsymyskierre, mielialan lasku ja lapsen kehitykseen liittyvät huolet.

Päiväryhmä Untuva

 

Keskeiset työmenetelmät

  • Kannustava vuorovaikutus ICDP -ohjelma, reflektiivinen ja traumasensitiivinen työote, Hoivaa ja leiki -interventio, Lapsen kaltoinkohtelun katkaiseminen (LKK -ohjaus), Trappan-malli, Turva10

Yhdistyksessä olevaa erityisosaamista toivotaan hyödynnettävän laajasti asiakkaiden tarvitsemien palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.