Tukitoimet ja ohjaus arjessa

Alkuvaiheen tukitoimet ja kuntoutus tapahtuvat vahvasti lapsesi ja perheesi arkiympäristössä; kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Tavoitteena on lapsen ja perheen mahdollisimman hyvä toimintakyky arjessa, lapsen oireiden lievittyminen ja vanhemmuuden tukeminen. Tukitoimet räätälöidään lapsen tarpeiden mukaan ja toteutetaan monialaisena yhteistyönä.

Tukitoimien käynnistyminen ei edellytä diagnoosia, vaan tukea annetaan lapsen ja nuoren perusarjessa heti, kun sitä tarvitaan. Arjen tukitoimissa korostuu säännöllisyys ja ennakoitavuus. Arki jäsentyy ja rytmittyy säännöllisten ja terveellisten ruokailujen ympärille unohtamatta riittävää unta ja liikuntaa. Arjen jäsentäminen asioita ennakoimalla ja pilkkomalla osakokonaisuuksiin rauhoittaa. Lapsen tueksi pilkotut ja lyhyet ohjeet esim. kuvatuen avulla voivat merkittävästi helpottaa arkea. Arjen käytännön pienet muutokset ovat kaiken kuntoutumisen perusta. Etsimme yhteistyössä aktiivisesti lapsenne arjesta niitä asioita, jotka tuovat onnistumisen kokemuksia – ja teemme niitä lisää.

Varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus

Varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuki järjestetään kolmiportaisen tuen mallin mukaisesti (yleinen, tehostettu ja erityinen). Kolmiportainen tuki rakentuu lapsen ja nuoren tarpeiden mukaisesti heti tuen tarpeen ilmetessä. Arjessa tapahtuva lapsen tukeminen muodostuu toiminta- ja oppimisympäristön tarkastelusta sekä yksittäisistä tarvittavista muutoksista tai tukitoimenpiteistä. Varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa on tarjolla lisäksi tukea eri alojen ammattilaisilta (mm. kuraattorit ja psykologit).
Linkit kuntien kasvatuksen ja opetuksen yhteystietoihin:

Hamina

Kotka

Kouvola

Pyhtää

Virolahti ja Miehikkälä

Neuvola 

Neuvolassa toimivat terveydenhoitaja ja lääkäri. Neuvolasta saa varhaista apua ja tukea lapsen kehitykseen ja vanhemmuuden haasteisiin. Neuvolan kautta tukea vanhemmuuteen on tarjolla myös digitaalisista tukea:  Ole läsnä lapsellesi -vanhemmuusohjelma 3-vuotiaiden lasten vanhemmille sekä Voimaperheet-menetelmä alle kouluikäisten lasten käytöshäiriöiden hoitoon.

Neuvolat

Opiskeluhuollon terveydenhoitaja-, kuraattori- ja psykologipalvelut

Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon sisältyvät opiskeluhuollon kuraattorin, psykologin, terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut. Nämä ammattilaiset yhdessä pyrkivät vahvistamaan oppilaan tai opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Keskeistä työssä on mielen hyvinvoinnin, opinnoissa jaksamisen ja opintojen etenemisen sekä kasvun ja kehityksen tukeminen.  Kouluterveydenhuolto toimii opiskeluhuoltotyössä terveydenhuollon asiantuntijana lapsenne tukitoimien ja hoidon järjestämisessä. Lääkärin arvio kokonaistilanteesta voi olla tarpeen, mikäli ongelmat ja huoli arjessa eivät tunnu helpottavan. Lapsen ja nuoren koulunkäynnin tukitoimien järjestämiseksi kootaan tarvittaessa monialainen asiatuntijaryhmä.

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologipalvelut

Opiskeluhuollon koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut

Lasten kehitykselliset palveluiden vastaanotto ja Nuorten Matala

Jos neuvolan ja koulun oppilashuollon kautta saatava tuki ei riitä, voidaan pyytää yhteistyöhön lasten kehityksellisten palveluiden vastaanoton ja Nuorten Matalan monialaiset tiimit.

  • Kehitykselliset palveluiden vastaanotto  on tarkoitettu alle 13-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Sieltä on mahdollista saada monialaisen asiantuntijatiimin (sairaanhoitaja, psykologi, lääkäri, toiminta-, fysio- ja puheterapeutti) arvio tarvittavan tuen ja hoidon käynnistämiseksi. Kehityksellisiin palveluihin ohjaudutaan terveydenhuollon työntekijän kautta (esimerkiksi neuvola- tai kouluterveydenhoitaja).
  • Nuorten Matala auttaa13-17 vuotiaita nuoria ja heidän perheitään. Sieltä saa matalalla kynnyksellä ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia. Palvelua tuottaa moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee lääkäri, psykiatrisia sairaanhoitajia, toimintaterapeutteja, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia. Nuorten matalaan voi ottaa suoraan yhteyttä tai ohjautua oppilashuollon (kouluterveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin) kautta.

 Kehityksellisten palveluiden vastanotto ja lasten kuntoutus

Nuorten Matala

Perheneuvola

Perheneuvola antaa matalan kynnyksen ohjausta ja tukea sekä tutkimusta ja hoitoa alle 13-vuotiaiden lasten kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Kasvatus- ja perheneuvontaan sisältyy lasten kasvuun ja kehitykseen, perhe-elämään, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta, asiantuntijaneuvontaa ja muuta tukea. Kasvatus- ja perheneuvontaa toteutetaan monialaisesti sosiaalityötekijän, psykologin ja lääkärin sekä tarpeen mukaan muiden asiantuntijoiden kanssa.
Perheneuvolaan voi ottaa suoraan yhteyttä tai pyytää mukaan verkostoon neuvolan, varhaiskasvatuksen tai oppilashuollon kautta.

Perheneuvola

Lapsiperheiden sosiaalityö

Lapsiperheiden sosiaalityön sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat ja perhetyöntekijät tukevat ja auttavat perhettä löytämään omat voimavaransa selviytyä arjen haasteista. Työntekijät työskentelevät niiden perheiden kanssa, jotka toivovat muutosta esim. arkeen, elämänhallintaan ja perheenjäsenten väliseen vuorovaikutukseen.
Lapsiperheiden sosiaalityön tukea voi saada suoralla yhteydenotolla ohjaus- ja neuvontapuhelimeen tai neuvolan, varhaiskasvatuksen tai oppilashuollon kautta.

Perheiden sosiaalityö

Perhekeskusten kohtaamispaikat, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat tarjoavat erilaista ryhmätoimintaa ja vertaistukea:

https://www.kymenlaaksonperhekeskus.fi/

Lisätietoa tarjoavat mm. seuraavat linkit:

Lasten mielenterveystalo - nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelmat

Terveyskylä -lapset - tietoa kehityksellisistä poikkeavuuksista ja oppimisvaikeuksista

Nuorten mielenterveystalo -tietoa ja omahoito-ohjelmia

Neuvokas perhe - vinkkejä arjen valintoihin

Pääosassa pää - aivoterveystyöpajoja alakoululaisille (Aivoliitto)

Neuropsykiatrisen kirjon yhdistys

ADHD-liitto

Aivoliitto

Autismiliitto

Autismisäätiö

Suomen Autismikirjon Yhdistys, ASY ry

Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys

Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tukitoimet ja ohjaus tapahtuvat monipuolisesti lapsen ja perheen yksilölliset tarpeet huomioiden kotiarjessa sekä päivähoidossa tai koulussa. Tukimuotona psykoedukaation lisäksi voidaan järjestää erilaista ryhmäkuntoutusta ja/tai terapiaa.

Työntekijänä sinun tulee varmistaa ja huomioida mahdollisuudet erilaisiin tukitoimiin ja ohjaukseen:

  • Yksilökuntoutus (puhe-, toiminta- ja fysioterapia)
  • Ryhmäkuntoutus (puhe-, toiminta- ja fysioterapiakuntoutukset)
  • Vanhemmille suunnatut vertaisryhmät (esim. Perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminta ja vertaisryhmät, Ihmeelliset vuodet-vanhemmuusryhmät), ensitietopäivät
  • Lastenneuvolan voimaperhe-etäkuntoutus
  • Kelan vammaistuki
  • LAKU kuntoutus
  • Sopeutumisvalmennuskurssit
  • Vammaispalvelut/AAC ohjaus
  • Varhaiskasvatuksen tukitoimia: tuen kolmiportaisuus (yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki), varhaiskasvatuksen erityisopettaja, reppu-ohjaaja, S2-opetus
  • Koulun tukitoimia: tuen kolmiportaisuus (yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki)
  • Yksityiset palveluntuottajat
  • Lapsiperheiden tilapäinen kotipalvelu palvelusetelillä.

Huomioi:

  • Mahdolliseen lääkehoitoon liittyen yhteinen suunnittelu ja siihen liittyvä seuranta
  • Konsultoi tarvittaessa matalalla kynnyksellä erityistyöntekijää
  • Tarkista käytössä olevista tukitoimista saatu hyöty
  • Tarkista tukien olemassa olo myös nivelvaiheissa