Lapsen kuntoutus, seuranta ja jatkosuunnitelma
Kehityksellisten palveluiden vastaanotto ja lasten kuntoutus
Arviointijakson, tarvittavien lisätutkimusten ja mahdollisen diagnoosin asettamisen jälkeen laaditaan teidän kanssa yhteistyössä hoito- tai kuntoutussuunnitelma, jossa huomioidaan myös lapsen tarvitsema tuki kasvuympäristössä.
Jatkosuunnitelma voi sisältää:
- Tietoa lapsen mahdollisesta diagnoosista
- Neuropsykiatrista ohjausta
- Lääkehoidon tarpeen arvio, lääkkeen aloitus ja seuranta
- Strategiaohjaus: strategia on käsikirjapohjainen ja ryhmämuotoinen vanhempainohjausmenetelmä. Menetelmä on kehitetty vanhemmille, joilla on adhd-diagnoosin saanut lapsi.
- Dialoginen perheohjaus: ohjaus on tarkoitettu vanhemmille, joilla on lapsi, jolla on erityistarpeita, esim. neuropsykiatrinen diagnoosi/ oireita, oppimisvaikeuksia, käytöshäiriöitä tai haastavaa käyttäytymistä. Myös jokin muu perhettä huolestuttava asia voi olla taustalla ja sitä voidaan perheohjauksessa käsitellä.
- Ryhmä- tai yksilömuotoinen strukturoitu vanhempainohjaus: Ihmeelliset vuodet-ryhmä, vanhemmuus-taito-oppi
- Kuntoutus: neuropsykiatrinen valmennus, toimintaterapia, puheterapia, fysioterapia, monimuototerapia
- Sopeutumisvalmennuskurssi
- Laku-perhekuntoutus
- Tarpeen mukaan lapsen mielenterveydenhoito yksilö-tai ryhmämuotoisesti
- Erikoisairaanhoidon konsultaatio
- Lääkärin lähete erikoissairaanhoidon lisätutkimuksiin tai hoitoon/kuntoutukseen.
Hoidon ja kuntoutuksen toteuttaminen
Kehityksellisten palveluiden vastaanotto ja lasten kuntoutus
- Hoito ja kuntoutus perusterveydenhuollossa on luonteeltaan lyhytkestoista ja ohjauksellista sekä usein ajallisesti jaksotettua.
- Lapsella voi olla oikeus Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, jos sairaus tai vamma aiheuttaa huomattavia vaikeuksia arjen toimissa (esim. hankaloittaa osallistumista päiväkodissa tai koulussa). Vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena voidaan myöntää esimerkiksi erilaisia terapioita. Kelan laku-kuntoutus on tarkoitettu 5-15-vuotiaiden lasten perheille. Laku-kuntoutukseen pääsyyn tarvitaan julkisessa terveydenhuollossa kirjoitettu lääkärinlausunto B tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta ilmenee sairaus, suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet. Laku-kuntoutus on ympäristöä osallistavaa ja pitkäkestoista.
- Mikäli lapsi ei ole oikeutettu vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, mutta tarvitsee pitkäkestoista säännöllistä kuntoutusta, harkitaan palvelun ostamista yksityissektorilta Kymenhva:n maksusitoumuksella. Maksusitoumuksen saaminen perustuu Kymenhva:n terveydenhuollon ammattilaisen tekemään arvioon ja suositukseen sekä moniammatillisen kuntoutustyöryhmän päätökseen hankittavan palvelun tarpeesta. Yksilölliseen arvioon perustuen Kymsoten maksusitoumuksella voidaan kustantaa kahta terapiaa samanaikaisesti niin, että terapioiden toteutus vuorottelee.
- Hoidossa ja kuntoutuksessa oleellista on perheen sitoutuminen vastaanottokäynteihin ja kotiharjoitteluun. Vanhempien luvalla myös varhaiskasvatuksen tai koulun henkilökuntaa ohjataan lapsen tukemisessa ja harjoitteiden teossa, jotta uusien asioiden harjoittelu toteutuisi säännöllisesti lapsen arjessa.
- Kuntoutusjaksojen pituuden arvioi Kymenhva:n kuntouttava terapeutti ennen kuntoutusjakson alkua.
Kukin työntekijä auttaa asiantuntemuksellaan lasta ja perhettä ottamaan käyttöön vahvuutensa ja tätä kautta parantaa lapsen osallisuutta ja toimintakykyä. Esimerkiksi puheterapia painottuu kielellisten taitojen kuntoutukseen, toimintaterapia toiminnallisten taitojen kuntoutukseen, fysioterapia liikunnallisen kehityksen kuntoutukseen ja perheneuvolassa tuetaan vanhemmuuteen, kasvatukseen ja jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi perheneuvolassa voidaan tehdä yksilötyöskentelyä lapsenne kanssa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tunnetyöskentelyä tai ongelmaratkaisutaitojen harjoittelua. Työskentely sisältää myös yhteistyötä perheen ja eri ammattihenkilöiden välillä. Perheenne asioita hoitavat työntekijät kokoontuvat tarvittaessa kanssanne moniammatillisiin verkostopalaveriin, joissa voidaan mm. tarkentaa yhteistä asiakassuunnitelmaa toiminnan osalta.
Hoito- ja kuntoutusjakson jälkeen
- Hoito- tai kuntoutusjakson päättyessä arvioimme yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa hoidon ja kuntoutuksen vaikuttavuutta sekä jatkohoidon ja kuntoutuksen tarvetta.
- Lapsenne työntekijä/työntekijät ottavat kantaa oman alansa jatkokuntoutustarpeeseen. Uusinta-arvion perusteella sovitaan tarvittaessa uudesta hoito- tai kuntoutusjaksosta.
Mikäli hoidolla tai kuntoutuksella ei ole saavutettu riittävää apua tai lapsen haasteet havaitaan tässä vaiheessa laajemmiksi, arvioidaan tarvetta lähetteelle erikoissairaanhoitoon
Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.
Kehityksellisten palveluiden vastaanotto ja lasten kuntoutus
- Arviointijakson, tarvittavien lisätutkimusten ja mahdollisen diagnoosin asettamisen jälkeen laaditaan jatkosuunnitelma lapsen ja huoltajien lisätuentarpeen mukaan. Tarvittaessa konsultoidaan erikoissairaanhoitoa tai lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon. Jos päädytään pyytämään lastenpsykiatrian lisätukea, nimetään kehityksellisistä palveluista vastuutyöntekijä, joka on perehtynyt lapsen ja perheen tilanteeseen ja osallistuu tarvittaessa monialaiseen yhteistyöhön lastenpsykiatrian jakson aikana.
- Ensisijaista on varmistaa, että:
- Lapsi ja huoltajat saavat riittävästi potilas- ja omaisneuvontaa, arjen sujuvuutta tukevien menetelmien ohjausta ja esimerkiksi strukturoitua vanhempainohjausta
- Varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten aikuiset saavat huoltajien luvalla tietoa lapsen diagnoosista, arjen sujuvuutta tukevien menetelmien ja tukitoimien ohjausta.
- Lääkehoidon tarve arvioidaan ja tarvittaessa tehdään suunnitelma lääkehoidon aloituksesta ja seurannasta.
- Laaditaan tarvittavat lääkärin lausunnot Kelan etuisuuksien ja kuntoutuksen hakemiseksi
- Laaditaan tarvittaessa muut asiantuntijalausunnot
- Laaditaan tarvittaessa maksusitoumus-suositus kuntoutustyöryhmälle
Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanoton ja lasten kuntoutuksen hoito- ja kuntoutusmuodot
- Strategiaohjaus
- Strategia on käsikirjapohjainen ja ryhmämuotoinen vanhempainohjausmenetelmä. Menetelmä on kehitetty vanhemmille, joilla on adhd-diagnoosin saanut lapsi.
- Dialoginen perheohjaus
- Dialoginen perheohjaus on tarkoitettu vanhemmille, joilla on lapsi, jolla on erityistarpeita, esim. neuropsykiatrinen diagnoosi/ oireita, oppimisvaikeuksia, käytöshäiriöitä tai haastavaa käyttäytymistä. Myös jokin muu perhettä huolestuttava asia voi olla taustalla ja sitä voidaan perheohjauksessa käsitellä.
- Strukturoitu vanhempainohjaus
- Ihmeelliset vuodet
- Vanhemmuus taito-oppi
- Neuropsykiatrinen valmennus: ratkaisukeskeistä neuropsykiatriasta valmennusta voidaan Kymenhva:n terveydenhuollon ammattilaisen arvion perusteella tarjota kouluikäiselle lapselle jolla on neuropsykiatrinen diagnoosi. Valmennus toteutetaan omana palveluna tai ostetaan yksityissektorilta Kymenhva:n maksusitoumuksella. Valmennusjaksot ovat luonteeltaan lyhyitä, max. 10 kertaa.
- Toimintaterapia, puheterapia, fysioterapia
- Muu yksilöllinen tai ryhmämuotoinen kuntoutus/hoito
Lasten kuntoutus
Fysioterapia, toimintaterapia ja puheterapia:
- Tutustu lapsen esitietoihin ja tutkimusyhteenvetoon, kerää tarvittaessa puuttuvat tiedot
- Perehdy kuntoutusjakson tavoitteisiin ja suunnittele yksittäiset käynnit tavoitteiden mukaisiksi
- Muuta käyntien sisältöä lapsen edistymisen mukaan
- Arvioi jakson päättyessä lapsen tilanne tavoitteiden mukaisilla osa-alueilla
- Ota kantaa tarvitseeko lapsi jatkokuntoutusta ja kirjoita väli-/loppuyhteenveto
- Jatkosuunnitelma voi olla:
- Kuntoutusjakso
- Seurantaluonteinen kuntoutus ja ohjaus
- Päiväkodin, koulun ja kodin ohjaus
- Ohjaus toiselle ammattiryhmälle
- Kontaktin päättäminen
- Kehityksentuentiimin konsultaatio
- Ohjaus lääkärin kautta erikoissairaanhoitoon
Kehityksellisten palveluiden vastaanotto
Sairaanhoitaja, psykologi, lääkäri
- Aseta yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa hoidolle- ja kuntoutukselle tavoitteet.
- Varmista, että hoito- tai kuntoutussuunnitelma toteutuu suunnitellusti.
- Arvioi yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa jakson päättyessä lapsen vointi ja/tai kehityksen eteneminen. Onko hoidolla tai kuntoutuksella saavutettu sille asetetut tavoitteet?
- Arvioi yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa tarvitaanko jatkohoitoa tai –kuntoutusta.
- Laadi kirjallinen väli-/loppuyhteenveto
Jos tarvitaan jatkohoitoa- tai kuntoutusta
- Varaa lapselle lääkärin vastaanottoaika
ja/tai
- Vie lapsen asia vastaanoton moniammatilliseen työryhmään tai kehityksentuentiimiin käsiteltäväksi.