TAPAAMISET ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA
Seuraamme lapsellenne tehdyn hoito- tai kuntoutussuunnitelman toteutumista ja lapsenne vointia kunnes erikoissairaanhoidon tarve päättyy. Ennen seurantakäyntiä tai hoitosuunnitelman tarkastamista on tärkeä saada ajantasainen palaute lapsenne voinnista varhaiskasvatuksesta, koulusta, mahdollisista terapiasta tai kuntoutuksista.
Neuropsykiatrisesti oireilevilla lapsilla on usein piirteitä useampaan neuropsykiatrisen häiriön diagnoosiin sopien. Tästä syystä tarkastelemme seurantakäynneillä ja hoitosuunnitelmissa onko lapsellenne asetettu diagnoosi edelleen sopiva ja miten suunniteltu hoito/kuntoutus on auttanut. Tarvittaessa kuntoutus-/hoitosuunnitelmaa päivitetään. Muutoksista keskustelemme aina kanssanne. Seurantakäynnillä päivitämme lapsenne sosiaaliturvaan liittyvät lausunnot .
ERIKOISSAIRAANHOIDON TUKI JA TUEN SIIRTYMINEN PERUSPALVELUIHIN
Lastenneurologian osalta valtaosa neuropsykiatrisista häiriöstä kärsivistä lapsista voi siirtyä koululääkärin , kehityksellisten palveluiden tai perusterveydenhuollon lääkärin seurantaan tutkimus ja hoidon suunnitteluvaiheen jälkeen. Enemmän tukea tarvitsevat lapset / nuoret voivat jatkaa harvajaksoisessa seurannassa lastenneurologian erikoissairaanhoidossa tai nuoruusikäisenä siirtyä erityishuollon poliklinikan hoitoon. Vammaispalvelun tuki on jatkossakin tarpeen joillekin lapsille, etenkin jos lapsellanne on autismikirjon häiriöitä. Lastenneurologinen hoito päättyy lapsenne täytettyä 16 vuotta tai aikaisemmin, mikäli erikoissairaanhoidon tarvetta ei enää ole ja lapsenne voi siirtyä perusterveydenhuollon tai muun tahon seurantaan.
Lastenpsykiatrinen hoito päättyy lapsen täytettyä 13 vuotta tai aikaisemmin, jos erikoissairaanhoidon tarvetta ei enää ole ja lapsi voi siirtyä perusterveydenhuollon tai muun tahon seurantaan. Lastenpsykiatrisenhoidon päättyessä laadimme loppulausunnon, joka lähetetään teille kotiin. Loppulausuntotietojen lähettämisestä yhteistyötahoille sovitaan erikseen teidän kanssanne.
Nuorisopsykiatrialla suunnitellaan ja koordinoidaan niiden nuorten hoitoa ja kuntoutusta, joilla on neuropsykiatriseen häiriöön liittyvä samanaikainen vakava mielenterveyden häiriö (esimerkiksi masennus tai vaikea käytöshäiriö). Muiden neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten seuranta voi toteutua kuntoutuksen suunnittelun jälkeen perustason palveluissa (koulu/opiskelijaterveydenhuolto, perusterveydenhuolto, nuorten matalan kynnyksen palvelut). Nuorisopsykiatrinen hoito on ensisijaisesti suunnattu 13-17 vuotiaille nuorille, mutta erityisestä syystä hoitokontakti voi jatkua vielä nuoren täytettyä 18v. Vaikeista neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuortenne hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa sekä seurannan nivelvaiheissa on tärkeää yhteistyö aikuispsykiatrian, vammaispalvelujen ja tarvittaessa erityishuollon poliklinikan kanssa.
Seurantavastuun siirtymisen jälkeenkin olemme aina valmiita antamaan lastanne hoitaville tahoille konsultaatiotukea.
Tämä sisältö on suunnattu ammattilaisille.
Lapsen ja nuoren hoidon, kuntoutuksen ja seurannan siirtyminen erikoisalalta toiselle tai erikoissairaanhoidosta perustasolle on tärkeä nivelvaihe, jossa eri tahojen yhteistyön ja viestinnän merkitys korostuu. Siirtovaiheessa tulee koota yhteen tieto toteutuneesta hoidosta ja kuntoutuksesta. Siirtävän tahon vastuulla on varmistaa, että kaikki tarpeellinen tieto siirtyy kaikissa nivelvaiheissa. Vastaanottavan tahon vastuulla on varmistaa, että kaikki hoidon, kuntoutuksen ja seurannan järjestämisen kannalta välttämätön tieto on siirtynyt. Yhteistyöhön ja tietojen vaihtamiseen tulee olla nuoren ja huoltajan suostumus.
Tiedonsiirron käytänteinä ovat mm.
- Siirtopalaverit
- Loppuyhteenvedot