Erikoissairaanhoidon palvelut

Erikoissairaanhoidon palvelut

Mikäli lapsenne tilanteen katsotaan vaativan erikoissairaanhoidon palveluita, pääsette erikoissairaanhoidon palveluihin lääkärin lähetteellä.

Lastenneurologia

Lastenneurologian palvelut voivat olla tarpeen, jos lapsenne ongelmat ovat laaja-alaisia ja tarvitaan vaativaa kuntoutusta.

Ennen lastenneurologian palveluihin siirtymistä lapsellenne tehdään sovitut perustutkimukset, jotka määräytyvät lapsenne iän ja oireiden laadun mukaisesti. Perustutkimukset tehdään peruspalveluiden puolella.

Aika erikoissairaanhoidon kiireettömään hoitoon järjestyy viimeistään 3kk kuluessa lähetteen saapumisesta. Pyrimme huomioimaan toiveenne ensikäynnin ajankohdasta. Ennen ensimmäistä käyntiä teiltä pyydetään lupa tilata lastenneurologiselle vastaanotolle lapsenne aikaisempia tutkimuslausuntoja, sekä lupa tehdä yhteistyötä muiden lastanne hoitavien tahojen kanssa.

Lastenneurologian vastaanotto on keskitetty Kymenlaakson keskussairaalaan: Kotkantie 41, 48210 Kotka.

 Lastenneurologian poliklinikka ja tutkimusyksikkö

Lastenpsykiatria

Lastenpsykiatrian palvelut voivat olla tarpeen jos:

  • Lapsellanne esiintyy vaikeita psyykkisiä samanaikaisoireita (kuten masennusta tai vaikeita käytösongelmia)
  • Lapsenne ja teidän välinen vuorovaikutus on hankaloitunut merkittävästi ja tarvitaan tarkempaa selvittelyä
  • Lapsellenne annetut aikaisemmat kuntoutus- ja hoitotoimet ovat osoittautuneet riittämättömäksi
  • Mahdollinen lääkehoidon aloittaminen ja toteuttaminen eivät ole onnistuneet peruspalveluissa
  • Kokonaistilanteen ongelmallisuuden vuoksi tarvitaan usean erikoisalan yhteistyötä

Lähetteen saapuessa lastenpsykiatriaan, teille nimetään vastuutyöntekijä, joka ottaa teihin yhteyttä 1-3 viikon kuluessa.

Yleensä työskentely kanssanne aloitetaan arviointijaksolla, jossa lapsenne hoidontarve arvioidaan kokonaisvaltaisesti.  Kun tulette ensikäynnille, on tärkeää ottaa mukaan kaikki aikaisemmin tehtyjen tutkimusten yhteenvedot, jotta voimme hyödyntää niitä arvioinnissa ja hoidon/kuntoutuksen suunnittelussa.

Lastenpsykiatrisen arviointijakson päättää hoitosuunnitelma, jossa päätetään mahdollisten lisätutkimusten tarpeesta ja suunnitellaan jatkohoito/kuntoutus.

Kouvolassa lastenpsykiatrian yksikkö sijaitsee Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa osoitteessa Sairaalankuja 3D (3krs). Kotkassa lastenpsykiatrian yksikkö sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 5B (3 krs).

Lastenpsykiatrian yksikkö

Nuorisopsykiatria

Nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon ohjaudutaan joko nuorten matalan kynnyksen palvelujen kautta tai lääkärin lähetteellä. Nuorisopsykiatria vastaa 13-17 vuotiaiden nuorten osalta neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikasta ja kuntoutuksen suunnittelusta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Nuoret joilla on neuropsykiatrisen häiriön lisäksi muu vakava samanaikainen mielenterveyden häiriö (esim. vakava mieliala- tai ahdistushäiriö) kuuluvat erikoissairaanhoidon arvioon ja seurantaan

Lähetteen saapuessa nuorisopsykiatriaan, teille nimetään vastuutyöntekijä, joka ottaa yhteyttä teihin yhteyttä n. 1-3 viikon kuluessa.

Nuorisopsykiatrian poliklinikka sijaitsee Kouvolassa osoitteessa Ilmarinkuja 3 (7.krs.) ja Kotkassa osoitteessa Kauppakatu 5 B (3. krs.).

 Nuorisopsykiatrian poliklinikka Kotka

Nuorisopsykiatrian poliklinikka Kouvola

Muita lisätiedon lähteitä:

Lastenmielenterveystalo

Nuortenmielenterveystalo

Terveyskylä: lastentalo & nuortentalo

KELA: lasten-nuorten kuntoutus & etuudet lapsen sairastaessa

Terveyskirjasto

Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

LASTENNEUROLOGIAN LÄHETE

Lähetteessä on hyvä olla seuraavat tiedot:

Henkilötiedot ja perhetiedot

  • Nimi, syntymäaika
  • Koulu ja luokka-aste/päivähoito,
  • Perheenjäsenet, lapsen asumis- ja huoltajuusjärjestelyt, vanhempien nimet ja yhteystiedot
  • Vanhempien ja lähisuvun sairaudet
  • Mahdollinen lastensuojelukontakti ja muut avohoidon tukitoimet
  • Lapsen ja huoltajan äidinkieli, tulkin tarve

Lähettävän lääkärin työdiagnoosi

  • Raskausaika, mahdolliset altistukset, synnytys ja varhaisvaiheet, kehityshistoria
  • Tärkeimmät oireet tai ongelmat, alku, kesto, ja niiden aiheuttamat haitat
  • Lapsen ja huoltajien arvio oireista ja tutkimuksen/hoidon tarpeesta
  • Etukäteen lähetetyt oire- ja toimintakykykyselylomakkeet kuten Viivi- kaavake tulee olla ajankohtaisesti täytettynä
  • Aikaisemmin tehtyjen tutkimusten tulokset joko sähköisesti mediakeskuksessa tai paperilla etukäteen

Lapsen toimintakyky ja vahvuudet

  • Arjen toimintakyky eri ympäristöissä (kotona, koulussa/päiväkodissa, ystävyyssuhteissa, harrastuksissa)
  • Mielellään kuvaus toimintakyvystä varhaiskasvatuksessa / koulussa kirjallisesti liitteenä

Aikaisemmat tutkimukset tai hoidot ja niiden vaikutukset

  • Somaattiset sairaudet, lääkitykset, aiemmat psyykkiset oireet, niiden hoito
  • Tiedot perusterveydenhuollon tai muun tahon (esim. päiväkoti, neuvola, koulu, yksityissektori) tekemistä tutkimuksista ja kuntoutuksista

LÄHETTEEN KÄSITTELY LASTENNEUROLOGIALLA

Sihteeri

  • Kirjaa lähetteen

Lääkäri

  • Käsittelee lähetteen ja määrittelee potilaan hoidon tarpeen. Potilaasta annetaan joko konsultaatiovastaus tai hänelle annetaan aika poliklinikkakäynnille tai tutkimusyksikön jaksolle
  • Tekee määräykset

Sairaanhoitaja

  • Toteuttaa lääkärin määräykset
  • Varaa ajat lähetteellä tulevalle ensikäyntipotilaalle, tarvittaessa myös ennen vastaanottoa tehtäviin tutkimuksiin, jos niitä tehdään
  • Varaa lääkärin vastaanottoajan sekä lähettää ajanvarauskirjeen kotiin
  • Varatusta ajasta potilaalle lähetetään tekstiviestimuistutus 1-2 päivää ennen varattua käyntiaika

Psykologi

  • Tutustuu potilaan aikaisempiin psykologin tutkimuslausuntoihin ja esittelee ne työryhmälle poliklinikkakokouksessa. Ottaa kantaa mahdollisiin jatkotutkimuksiin ja diagnoosiin

Toimintaterapeutti

  • Tutustuu tarpeen mukaan potilaan aikaisempiin tutkimuslausuntoihin ja esittelee ne työryhmälle poliklinikkakokouksessa. Ottaa tarpeen mukaan kantaa poliklinikkapotilaan kuntoukseen

Puheterapeutti

  • Tutustuu tarpeen mukaan potilaan aikaisempiin tutkimuslausuntoihin ja esittelee ne työryhmälle poliklinikkakokouksessa. Ottaa tarpeen mukaan kantaa poliklinikkapotilaan kuntoukseen

Sosiaalityöntekijä

  • On vanhempien luvalla yhteydessä tarvittaessa avohoidon, vammaispalvelun, lastensuojelun ja vammaispalvelun sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

LASTENPSYKIATRIAN OHJAUTUMINEN

Lastenpsykiatrian palveluihin tarvitaan lääkärin lähete. Lisätuen tarpeen arvion tueksi tulee täyttää vanhempien kanssa LAPS tai pikkuLAPS-lomake. Lomakkeen kokonaispistemäärä 8 tai enemmän viittaa siihen, että on harkittava lastenpsykiatrista konsultaatiota, lastenpsykiatrisia kuntaan tuotuja palveluita tai lapsen lähettämistä erikoissairaanhoidon lastenpsykiatriseen arvioon.

Mikäli kokonaispistemäärä kertyy pääosin perheen toimintakykyä ja kuormitustekijöitä kuvaavista kysymyksistä (kysymykset 9-12), on ensisijaisesti harkittava perheen ohjaamista muiden erityispalveluidenpiiriin (aikuisten mielenterveys- tai päihdepalvelut, lastensuojelu tai muu sosiaalitoimi).

Lastenpsykiatrian palvelut voivat olla tarpeen tilanteissa joissa:

  • Lapsella esiintyy vaikeita psyykkisiä samanaikaisoireita, kuten masennusta tai vaikeita käytösongelmia.
  • Lapsen ja vanhemman vuorovaikutus on hankaloitunut merkittävästi ja tarvitaan tarkempaa selvittelyä
  • Aiemmat kuntoutus- ja hoitotoimet ovat osoittautuneet riittämättömäksi.
  • Lääkehoidon aloittaminen ja toteuttaminen eivät ole onnistuneet
  • Vaikeaoireiset, mahdollisesti lääkekokeilua tarvitsevat alle 6-vuotiaat lapset.
  • Kokonaistilanteen ongelmallisuuden vuoksi tarvitaan usean erikoisalan yhteistyötä

Ennen lastenpsykiatrian lisätukea, on tärkeä varmistaa, että lapsi ja perhe on saanut riittävää potilas- ja omaisneuvontaa, arjen sujuvuutta tukevien menetelmien ohjausta sekä varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten tukitoimien ohjausta ja esimerkiksi strukturoitua vanhempainohjausta.

Jos päädytään pyytämään lastenpsykiatrian lisätukea on tärkeää, että lähettävältä taholta nimetään vastuutyöntekijä, joka on perehtynyt lapsen ja perheen tilanteeseen ja osallistuu monialaiseen yhteistyöhön lastenpsykiatrian jakson aikana.

LASTENPSYKIATRIAN KONSULTAATIOT AMMATTILAISILLE

Lastenpsykiatrian konsultaatio on tarkoitettu alle 13-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä kanssa työskenteleville ammattilaisille. Konsultaation tavoitteena on arvioida lasten ja perheiden erityispalveluiden tarve mahdollisimman varhain, jotta lapsi ja perhe saavat nopeasti ja sujuvasti oikean tuen ja tarvitsemansa erityistason palvelut. Konsultaatiossa pyritään huomioimaan koko perheen tilanne.

Konsultaation avulla voidaan tuoda lastenpsykiatrista osaamista ja näkökulmaa tilanteeseen, jossa lapsen psyykkisestä kehityksestä on herännyt huoli esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulussa, sosiaalihuollossa tai lastensuojelussa. Konsultaation avulla on mahdollista saada lastenpsykiatrinen näkökulma tai kannanotto lapsen/perheen tilanteeseen ja pohtia yhdessä mahdollisuuksia lapsen psyykkisen kehityksen tukemiseksi. Yhdessä voidaan arvioida lapsen tarvetta lastenpsykiatriseen arviointiin, tutkimukseen tai hoitoon. Konsultaation avulla voidaan tukea perustasoa lapsen ja perheen hoidon tarpeen arvioinnissa ja oikean tuen löytämisessä ilman, että asiakkuutta tarvitaan lastenpsykiatriaan.

Konsultaatiota voidaan antaa puhelimitse ja jalkautumalla peruspalveluihin. Toiveena on, vanhemmat tietävät lastenpsykiatrian puhelinkonsultaatiosta. Yhteydenottajan kanssa voidaan sopia konsultaatiotapaamisesta, jos tapaamisen arvioidaan hyödyttävän asiakasta. Konsultaatiotapaaminen edellyttää aina vanhempien lupaa.

Lastenpsykiatrian konsultaatiopuhelin: 0442231699

Vastaamme puheluihin ajanvarauskäyntien lomassa. Jos emme pysty heti vastaamaan, pyrimme soittamaan saman päivän aikana takaisin.

LASTENPSYKIATRIAN LÄHETE

Henkilötiedot ja perhetiedot

  • Nimi, syntymäaika
  • Koulu ja luokka-aste/päivähoito, opettajan nimi
  • Perheenjäsenet, lapsen asumis- ja huoltajuusjärjestelyt, vanhempien nimet ja yhteystiedot
  • Mikäli lapsi asuu sijaishuollossa, sosiaalityöntekijän yhteystiedot
  • Vanhempien ongelmat ja voimavarat, merkittävät mielenterveyshäiriöt ja sairaudet lähisuvussa
  • Mahdollinen lastensuojelukontakti ja muut tukitoimet
  • Lapsen ja huoltajan äidinkieli, tulkin tarve

Psyykkinen häiriö oireineen

  • Tärkeimmät oireet tai ongelmat, alku, kesto, ja niiden aiheuttamat haitat
  • Lapsen ja huoltajien arvio oireista ja tutkimuksen/hoidon tarpeesta
  • Seuraavat oire- ja toimintakykykyselylomakkeet tulee olla ajankohtaisesti täytettynä ja
  • tulos kirjattuna lähetetekstiin (lomakkeet voi lähettää postitse jälkikäteen)
  • LAPS tai Pikku-LAPS –lomake (THL)
  • ADHD-epäily: ADHD-RS (Käypä hoito) huoltajat ja opettaja

Lapsen toimintakyky ja vahvuudet

  • Arjen toimintakyky eri ympäristöissä (kotona, koulussa/päiväkodissa, ystävyyssuhteissa, harrastuksissa)

Aikaisemmat tutkimukset tai hoidot ja niiden vaikutukset

  • Somaattiset sairaudet, lääkitykset, aiemmat psyykkiset oireet, niiden hoito
  • Tiedot perusterveydenhuollon tai muun tahon (esim. päiväkoti, neuvola, koulu,
  • yksityissektori) tekemistä tutkimuksista ja kuntoutuksista

Lähettäjän arvio potilaan terveydentilasta

  • Somaattinen ja neurologinen status sekä kasvutiedot
  • Kliininen arvio ja kuvaus psyykkisestä voinnista ja vuorovaikutuksesta vastaanottotilanteessa
  • Kiireellisyysarvio
  • Tieto huoltajien informoinnista ja suostumuksesta lähetteen laatimiseen; huom! Eronneiden vanhempien yhteishuoltajuus: kummankin vanhemman suostumus
  • Sijoitetun lapsen kohdalla sijoituksesta vastaavan sosiaalityöntekijän kanta
  • Yli 10-v lapsen oma suostumus lähetteen laatimiseen

Lähettävän tahon yhteystiedot

Liitteet: lausunnot, kasvukäyrät, aiemmin tehtyjen tutkimusten yhteenvedot ym.

LÄHETTEEN KÄSITTELY LASTENPSYKIATRIALLA

Palvelusihteeri

  • Kirjaa sähköisen lähetteen saapuneeksi ja laittaa ylilääkärille piikkiviestin saapuneesta lähetteestä.

Lääkäri

  • Ylilääkäri tai hänen sijainen käsittelee lähetteen, arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden

Arviointityöryhmä

  • Vastuutyöntekijä aloittaa arviointijakson prosessin mukaisesti ensipuhelulla 1-3 viikon sisällä lähetteen saapumisesta.
  • Lapselle varataan lääkäriaika kuuden viikon sisälle lähetteen saapumisesta.
  • Jos tarvitaan kiireellistä lääkärin arviota, aloitetaan arviointijakso ensikäynnillä yhdessä lääkärin kanssa tai lääkäriaika pyritään saamaan lapselle mahdollisimman pian.

Tutkimus- hoito- ja kuntoutustyöryhmä

  • Vastuutyöntekijä soittaa ensipuhelun viikon sisällä lähetteen saapumisesta.
  • Ensikäynti järjestetään kuuden viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

NUORISOPSYKIATRIAAN OHJAUTUMINEN

Jos nuorella on koulunkäyntivaikeuksia ja/tai runsaasti koulupoissaoloja, on ennen erikoissairaanhoitoon ohjaamista tutkittava perustasolla kognitiivinen taso ja oppimisen erityisvaikeudet sekä järjestettävä niiden vaatimat tukitoimet koulussa. Lähetteeseen liitetään tieto tuloksista, tukitoimista ja tukitoimien vaikutuksista.

Nuoren vanhemmille tulee aina kertoa lähetteestä. Lähettävä taho huolehtii odotusaikana tarvittavan hoitokontaktin olemassaolosta. Ennen ei-kiireelliseen nuorisopsykiatriseen hoitoon ohjaamista tulee potilailta tutkia perustasolla huumeseula, pieni verenkuva, kilpirauhasen toimintakokeet, paastosokeri, veren rasva-arvot, RR ja EKG.

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikkaan ja hoitoon (ADHD, autismin kirjon häiriöt, Touretten oireyhtymä) liittyvissä lähetteissä on ennen erikoissairaanhoitoon ohjaamista tutkittava perustasolla kognitiivinen taso ja oppimisen erityisvaikeudet ja järjestettävä niiden vaatimat tukitoimet koulussa. Lähetteeseen liitetään tieto tuloksista, tukitoimista ja tukitoimien vaikutuksista. Aiemmin todetun ADHD:n seuranta ja hoito, (mukaan lukien stimulanttihoito) kuuluvat perustasolle, jos nuorella ei ole muuta vakavaa mielenterveyden häiriötä.

NUORISOPSYKIATRIAN LÄHETE

Taustatiedot

  • Nuoren ja huoltajien perustiedot myös huoltajuus, äidinkieli), oppilaitos ja luokka-aste
  • Perhetilanteen kuvaus, nuoren asumisjärjestelyt ja perheessä olevat mahdolliset kehitykselliset, neuropsykiatriset häiriöt sekä mielenterveyden häiriöt
  • Kontaktit lastensuojeluun, lastensuojelun työntekijän nimi ja yhteystiedot

Psyykkiset ongelmat tai oireet

  • Nykytila, alku, kesto
  • Ongelmien aiheuttamat haitat nuorelle, muille henkilöille tai ympäristölle
  • Päihteiden käyttö, huumeseula tarvittaessa

Arjen toimintakyky

  • Selviytyminen koulussa (koulumenestys, tukitoimet, poissaolot)
  • Itsestä huolehtiminen, vuorokausirytmi
  • Ihmissuhteet, niihin liittyvät muutokset, vuorovaikutus
  • Harrastukset, näihin liittyvät ajankohtaiset muutokset

Aikaisemmat tutkimukset tai hoidot ja niiden vaikutukset

  • Selvitys perusterveydenhuollon ja/tai muun tahon (perheneuvola, koulu, lastensuojelu, yksityissektori) tekemistä interventioista ja tutkimuksista
  • Aiemmat psyykkiset oireet, niiden hoito, tehdyt psykologiset ym. Tutkimukset

Lähettäjän arvio potilaan terveydentilasta

  • Ajankohtainen somaattinen status, sairaudet, lääkitykset, laboratoriotutkimukset, päihdearvion tulos (Audit/Adsume, U-Huume-O)
  • Kliininen arvio ja kuvaus psyykkisestä voinnista ja vuorovaikutuksesta vastaanottotilanteessa

Erityisesti kehityksellisiä neuropsykiatrisia häiriöitä epäiltäessä

  • Sellaiset neuvola- ja kouluterveydenhuollon asiakirjat, jotka eivät löydy Lifecaresta, lisäksi kaikki tehdyt tutkimukset (Viii, KESKY)
  • Erityisopetuspäätökset (HOJKS), kognitiivinen kapasiteetti (koulupsykologi)
  • ADHD-epäily
  • ADHD-oirekysely (AHDH-RS)
  • ASRS (yli 16v)
  • Autisminkirjon häiriön epäily
  • ASSQ (huoltajat, koulu)
  • AQ (yli 16v)
  • Muiden häiriöiden poissulkemiseksi vähintään
  • RBDI tai BDI-21
  • Audit tai Adsume

LÄHETTEEN KÄSITTELY NUORISOPSYKIATRIALLA

Palvelusihteeri

  • Kirjaa sähköisen lähetteen saapuneeksi.

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri tai hänen sijaisensa

  • Lukee ja käsittelee lähetteen sekä tekee siihen liittyvät hoitomääräykset sähköisesti (kiireellisyys, työdiagnoosi, työryhmä).

Nuorten Matalan arviointityöryhmä

  • Arviointityöryhmään ohjaudutaan yhteistyökumppanin ohjaamana, ohjauslomake löytyy Kymsoten internet sivuilta tai nuoren/vanhempien omalla yhteydenotolla
  • Mikäli arviointityöryhmässä lähdetään neuropsykiatriseen selvittelyyn nuori siirtyy hallinnollisella lähetteellä erikoissairaanhoitoon.

Nuorelle nimetty työntekijä huolehtii ajanvarauksesta ensisijaisesti puhelimitse, jonka jälkeen lähettää kutsukirjeen kotiin. Kirjeen mukana on ns. keltainen lupalomake, esitietolomake ja poliklinikan esite. Nuorelle nimetään myös perhetyöntekijä, joka on ensisijainen kontaktihenkilö nuoren vanhempiin.