Seuranta ja jatkosuunnitelma

Vanhempana sinun tietosi lapsesi tilanteesta ja voinnista on ensiarvoisen tärkeä. Mahdolliset yhteistyötahot lapsenne ympärillä tuovat tilanteeseen oman ammatillisen näkemyksensä. Lapsen kasvun ja kehityksen myötä tilanne elää jatkuvasti. Siksi tukitoimien vaikutuksia lapsesi hyvinvointiin on tärkeä seurata ja arvioida säännöllisesti ja yhteistyössä.

Seuranta ja arviointi varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa

Lapsen tuen tarvetta ja arjen tavoitteita sekä lasta tukevien toimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan kanssanne säännöllisesti varhaiskasvatuksen ja koulun arjessa. Lapselle laaditut tuen suunnitelmat ovat seurannan ja arvioinnin pohjana. Yhteinen tieto auttaa varhaiskasvatuksen ja koulun henkilöstöä suunnittelemaan tuen järjestelyjä. Nivelvaiheessa esiopetuksesta perusopetukseen ja perusopetuksesta ja toiselle asteelle toteutetaan vahvaa tiedonsiirtoa, jotta lapsen ja nuoren tuen järjestäminen olisi mahdollisimman joustavaa. Lapsen ja nuoren tuen suunnitelmat siirtyvät nivelvaiheessa seuraavalle asteelle.

Seuranta ja arviointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa (Kymenlaakson hyvinvointialue)

Lapselle on laadittu hoito-, kuntoutus- tai asiakassuunnitelma, jota arvioidaan kanssanne säännöllisesti. Sen pohjalta määritellään jatkosuunnitelmat. Mikäli seurantakäynneillä havaitaan tarvetta vahvempaan tukeen ja hoitoon tai lapsenne hoito siirtyy iänmukaisesti palveluista toiseen, huolehdimme lapsen tuen, hoidon ja kuntoutuksen nivelvaiheista.

Monialainen arviointi verkostossa

Tukitoimia lapselle suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat usein monen toimijat. Kaikilla toimijoilla on velvollisuus toiveestasi tai luvallasi kutsua koolle tukea ja hoitoa toteuttavat ammattilaiset silloin, kun tarvitaan yhteistä tilannearviota ja jatkosuunnitelmaa. Verkostossa tehdään yhteinen suunnitelma ja sovitaan eri toimijoiden vastuista. Näin arjen tukiomista, hoidosta ja kuntoutuksesta syntyy lapsesi ja perheesi tarpeiden mukainen kokonaisuus.

Tämä sisältö on suunnattu  ammattilaisille.

Lapsen voinnin seurantaa tehdään monialaisessa yhteistyössä eri palveluiden kanssa. Sosiaali- ja terveyspalvelut tukevat lapsen normaaliarjessa toteutettavaa kuntouttavaa toimintaa.

  • kirjaa yksilölliset tavoitteet tukitoimille ja seurannalle ja arvioinnille
  • kirjaa perheen ja ammattilaisten näkemykset
  • sovi seurantakäynti ja vastuut

Lapsen voinnin seuranta varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen työntekijöiden vastuulla on seurata lapsen voinnin edistymistä tuen saamisen aikana ja jälkeen. Työntekijöiden tulee aktiivisesti kommunikoida vanhempien kanssa tilanteen kehittymisestä. Yhteydenpitotavoista neuvolan kanssa sovitaan vanhempien kanssa.

Lapsen voinnin seuranta perusopetuksessa

Opettajien ja oppilashuollon vastuulla on seurata lapsen oppimisen ja koulunkäynnin edistymistä tuen saannin aikana ja sen jälkeen. Oppilashuollon toimijat (kuraattori, psykologi, kouluterveydenhuolto) sopivat vanhempien kanssa seurannasta.