Lisätutkimukset ja mahdollinen diagnosointi

Tutkimukset ja diagnoosi erikoissairaanhoidossa

Erikoissairaanhoidossa tarkoituksena on selvittää syy lapsenne oireille. Lisätutkimukset toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti, huomioiden aikaisemmin tehdyt tutkimukset. Erikoissairaanhoidossa jatketaan lääketieteellistä selvittelyä ja tehdään tarvittaessa psykologin, neuropsykologin, puheterapeutin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin, ravitsemusterapeutin, sosiaalityöntekijän, kuntoutusohjaajan tai sairaanhoitajan tutkimuksia ja annetaan neuvontaa ja ohjausta.

Ennen tutkimusjakson päättävää hoitosuunnitelmaa saatte palautteen tehdyistä tutkimuksista. Neuropsykiatrisesti oireilevilla lapsilla ja nuorilla on usein piirteitä useampaan neuropsykiatrisen häiriön diagnoosiin sopien. Tehtyjen tutkimusten pohjalta saatte tietoa siitä,  mitä diagnoosi/ diagnoosit tarkoittavat ja tietoa hoito- ja kuntoutus vaihtoehdosta. Teemme kanssanne hoito- tai kuntoutussuunnitelman lapsellenne, johon määritetään tavoitteet hoidolle ja kuntoutukselle. Hoitosuunnitelman jälkeen pidetään tarvittaessa päiväkoti/koulupalaveri, jossa annetaan tutkimuspalaute lapsen päivähoitoon tai kouluun.

Diagnoosia tarkistetaan säännöllisesti.

Mistä saan/löydän lisää tietoa?

Käypähoito

Lastenmielenterveystalo

Nuortenmielenterveystalo

Duodecim Terveyskirjasto

TUTKIMUKSET LASTENNEUROLOGIAN POLIKLINIKALLA

  • Poliklinikalla lääkärin vastaanotolla selvitetään lapsenne kehityshistoria, nykyiset oireet ja tehdään neurologinen lääkärintutkimus. Tarvittaessa sovitaan lisätutkimuksista. Palveluistamme löytyvät puheterapeutin, psykologin ja fysioterapeutin vastaanotot, joihin lapsi ohjataan tarpeen mukaan lääkärin lähetteellä.
  • Kanssanne neuvotellaan sopivista tukikeinoista tai hoidoista. Erikoissairaanhoidossa huolehdimme lapsellenne tarpeellisten lausuntojen kirjoittamisesta kuntoutusta tai sosiaaliturvaa varten.
  • Mietimme yhdessä, miten lapsen lähiympäristössä voidaan tukea lapsenne osallisuutta. Mikäli perheenne tai lapsenne tilanteen katsotaan tarvitsevan enemmän tukea, ohjaamme ja teemme yhteistyötä lasten/nuorisopsykiatrian, perheneuvolan, vammaispalvelun ja lastensuojelun ja lapsiperheiden sosiaalipalvelujen kanssa
  • Jos lapsenne tarvitsee tutkimusjaksoa lastenneurologisessa tutkimusyksikössä, sellainen järjestyy 3 kk sisällä, kun kyseessä on kiireetön hoito
  • Poliklinikkakäynnistä tehdään yhteenveto, joka näkyy Omakannassa. Tällä hetkellä huoltaja voi asioida Omakannassa alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta.

TUTKIMUSJAKSO LASTENNEUROLOGIAN TUTKIMUSYKSIKÖSSÄ

  • Tutkimusyksikössä tutkimusjakso kestää enintään 5 arkipäivää (ma-pe tai ke-ti). Tutkimusjakson aikana lastanne tutkii tarpeen mukaan useampi työntekijä: lääkärin lisäksi psykologi, puheterapeutti, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Vanhemmilla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja. Perheenne miettii sairaanhoitajan kanssa arjen sujuvuutta ja käytännön tavoitteet kuntoutusta varten. Samalla saatte myös tietoa ja ohjausta. Vanhempien osallistuminen tutkimusjaksoon on tärkeää.
  • Pyrimme huomioimaan toiveenne tutkimusjakson ajankohdasta. Vanhempina voitte hakea D-todistuksella Kelan erityishoitorahaa osastojakson ajalta niiltä päiviltä, joilta ette saa palkkaa. Vauvaikäiset sisarukset voivat olla mukananne tutkimusosastolla.
  • Erikoissairaanhoidossa huolehdimme lapsellenne tarpeellisten lausuntojen kirjoittamisesta varhaiskasvatuksen ja koulun tukitoimia, kuntoutusta tai sosiaaliturvaa varten.
  • Tutkimusjaksosta tehdään yhteenveto, joka näkyy Omakannassa. Tällä hetkellä huoltaja voi asioida Omakannassa alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. Kaikkien alaikäisten puolesta asiointi otetaan käyttöön vaiheittain loppuvuodesta 2020 alkaen.

TUTKIMUSJAKSO LASTENPSYKIATRIAN POLIKLINIKALLA

  • Tarve lastenpsykiatrian tutkimusjaksolle voi herätä arviointijakson perusteella tai muussa hoidon vaiheessa. Osallistumisenne tutkimusjaksoon on tärkeää.
  • Tutkimusjaksoon sisältyy lapsenne psykiatrinen tutkimus ja perhetutkimus. Lapsenne psykiatrinen tutkimus voi sisältää psykologin tutkimuksen, toimintakyvyn arvion tai muun yksilötutkimuksen. Perhetutkimus pitää sisällä vanhempien tapaamisia, kotikäynnin ja mahdollisen perhepäivän. Lisäksi teemme päiväkoti- tai koulukäynnin. Tutkimusjaksolla voidaan tarpeen mukaan pyytää myös ravitsemusterapeutin tai fysioterapeutin arvioita.

TUTKIMUSJAKSO LASTENPSYKIATRIAN PÄIVÄYKSIKÖSSÄ

  • Jos poliklinikkakäynnein ei saada riittävää ymmärrystä lapsenne ja perheenne tilanteesta tai lapsen tutkimus ei onnistu polikliinisesti, tutkimusjakso toteutetaan lastenpsykiatrian päiväyksikössä. Päiväyksikössä tutkimusjaksoon sisältyy lapsenne psykiatrinen tutkimus ja perhetutkimus, lapsenne havainnointia päiväyksikön arjessa ja sairaalakoulun pedagoginen arvio.
  • Lapsenne psykiatrinen tutkimus voi sisältää psykologin tutkimuksen, toimintakyvyn arvion tai muun yksilötutkimuksen. Perhetutkimus pitää sisällä vanhempien tapaamisia, kotikäynnin ja perhepäivän. Lisäksi teemme päiväkoti- tai koulukäynnin. Tutkimusjaksolla voidaan tarpeen mukaan pyytää myös ravitsemusterapeutin tai fysioterapeutin arvioita.

LASTENPSYKIATRISEN TUTKIMUSJAKSON JÄLKEINEN OHJAUSJAKSO

  • Tutkimusjakson jälkeen toteutetaan perheellenne suunniteltu psykoedukatiivinen ohjausjakso. Psykoedukaatiolla tarkoitetaan koulutuksellista terapia muotoa, jonka avulla voi oppia tuntemaan ja hallitsemaan paremmin omaa ja perheen sisäistä tilannetta ja parantaa selvityimmistä normaalissa arjessa. Arvioimme myös sisarusten ja isovanhempien tarvetta psykoedukaatiolle. Huomioimme myös tarpeet lapsen päiväkodin, kouluun tai sijoituspaikkaan osalta ohjata ammattilaisille psykoedukatiivista lähestymistapaa.
  • Tarpeen mukaisesti ohjaamme teidät sosiaalityöntekijän vastaanotolle saadaksenne ohjausta ja neuvontaa etuus ja sopeutumisvalmennuskurssi asioissa.

TUTKIMUKSET NUORISOPSYKIATRIASSA

Nuoruusiässä neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikkaan kuuluu kehityshistorian ja nykytilanteen tarkka kartoitus sekä muiden mahdollisten mielenterveyden häiriöiden poissulkeminen. Selvittelyjä voidaan tehdä laajalti jo ennen erikoissairaanhoitoon ohjaamista. Nuorisopsykiatrinen arvio voi toteutua poliklinikalla tai nuorisopsykiatrian osastolla nuoren kokonaistilanteesta riippuen.

Nuorisopsykiatrialla arviointiin osallistuu moniammatillinen työryhmä, johon hoitajan ja lääkärin lisäksi kuuluvat psykologi, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä sekä tarvittaessa fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti.

Aluksi teille tehdyssä haastattelussa selvitetään keskeiset arjen haasteet ja tuen tarpeet. Haastattelun lisänä hyödynnetään erilaisia strukturoituja kyselyjä ja haastatteluja: esimerkiksi VIIVI-kyselyllä saadaan paljon tietoa nuorenne arjessa näkyvistä haasteista ja voimavaroista. Kotikäynnillä kartoitamme arjessanne käytössä olevia apuvälineitä: mm ennakointi, osittaminen, vireystilan hallinta ja mahdollisten lisäapukeinojen tarve kotona. Nuoren omilla tapaamisilla selvitämme mm. arjen rutiineja, ajankäyttöä, omatoimisuutta, mielenkiinnonkohteita sekä vahvuuksia ja vaikeuksia. Koulun kanssa tehdään yhteistyötä ja kartoitetaan koulun tukitoimia.

Neuropsykiatrisen diagnostiikan kulmakivenä nuoruusiässä on kehityshistorian tarkka kartoitus. Nuoren kohdalla on erityisen tärkeä sulkea pois sellaisia mielenterveydenhäiriöitä, jotka voivat näyttäytyä samankaltaisina oireina kuin kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt. Esimerkiksi masennukseen voi liittyä merkittäviä keskittymisen haasteita ja psykoosisairauden ensimmäisenä oireena voi olla vetäytyminen sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Kaikissa neuropsykiatrisissahäiriöissä on keskeistä kartoittaa osana diagnostiikkaa arjen toimintakykyä ja tuen tarpeet. Jatkohoidon, seurannan ja kuntoutuksen järjestämiseen vaikuttavat neuropsykiatrisen häiriön luonne sekä mahdolliset liitännäishäiriöt (esimerkiksi mielialahäiriöt). Nuorenne hoito ja seuranta voi jatkua nuorisopsykiatrialla, perustason mielenterveyspalveluissa tai koulu- /opiskeluterveydenhuollossa. Nuorenne voi hyötyä yksilöllisestä tai ryhmämuotoisesta kuntoutuksesta, jota varten laadimme kuntoutussuunnitelman. Mahdollisen ADHDn seuranta ja hoito (mukaan lukien stimulanttihoito) hoidetaan perustason palveluissa, mikäli nuorellanne ei ole samanaikaista merkittävää mielenterveyden häiriötä.

TUTKIMUKSET ERITYISHUOLLON POLIKLINIKALLA

Erityishuollon poliklinikalla hoidetaan kehitysvammadiagnoosin saaneita asiakkaita, joilla voi olla myös neuropsykiatrisia oireita. Palvelut on tarkoitettu vammaispalvelun asiakkaille (Eho-päätös tarvitaan).

Poliklinikalla toteutetaan

  • Nepsy-selvittelyä ja lisätutkimuksia
  • Nepsy-valmennusta
  • Tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta

Tämä sisältö on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Neuropsykiatrisia vaikeuksia tutkitaan ja diagnosoidaan psykologin, neuropsykologin ja toimintaterapeutin sekä lasten-/nuorisopsykiatrian ja lastenneurologian tutkimuksissa. Tutkimuksessa valitaan käytettävät menetelmät, eli tarkoituksenmukaiset lomakkeet, haastattelut ja testit.