Neuropsykiatriset oireet näkyvät usein käytöksen, oppimisen, unen ja motoriikan haasteina. Oireisiin kuuluvat myös mielialavaihtelut, ahdistus, pakko-oireet sekä aistiherkkyys, joiden voimakkuus ja ilmiasut vaihtelevat hyvinkin yksilöllisesti. Oireet voivat tuoda haastetta sosiaalisiin suhteisiin, kielelliseen ja ei-kielelliseen viestintään, tunteiden säätelyyn ja oman toiminnan ohjaukseen. Ne vaikuttavat myös vanhemmuuteen, parisuhteeseen sekä oireilevan lapsen/nuoren sisarus- ja kaverisuhteisiin.
Oireiden moninaisuuden takia myös tukikeinoja ja toteuttajatahoja on useita. Kymenlaakson alueella tukenasi on huolen ilmaantuessa kattava joukko ammattilaisia niin sosiaali- ja terveyspalvelujen kuin kasvatus- ja opetusalankin puolella. Mahdollisimman varhain aloitettu tuki on tärkeää!
Lastenneuvola
Huolen herätessä voit olla yhteydessä omaan lastenneuvolasi terveydenhoitajaan, jolta saa tukea ja apua. Neuvolan kautta voitte koota yhteen tarvittavat ammattilaiset tukitoimien käynnistämiseksi.
Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus
Varhaiskasvatuksen ja/tai koulujen ammattilaisten kanssa voit pohtia yhdessä erilaisia ratkaisuja arkeen ja tarvittaessa voitte yhdessä pyytää muita ammattilaisia asian ympärille. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on tuen järjestämisen lähtökohtana lapsen vahvuudet sekä oppimiseen ja kehitykseen liittyvät tarpeet. Kehityksen ja oppimisen tuki rakentuu lasten yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisesta sekä yhteisöllisistä ja oppimisympäristöihin liittyvistä ratkaisuista. Esi- ja perusopetuksessa opiskelevalla lapsella ja nuorella on perusopetuslain mukaisesti oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä. Sinulla ja lapsellasi on käytössäsi vahva eri ammattiryhmien pedagoginen osaaminen yhdistettynä vanhemman/vanhempien asiantuntijuuteen lapsenne kasvusta ja kehityksestä. Myös opiskeluhuollon henkilöstö (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja) on tarvittaessa apuna.
Linkit kuntien kasvatuksen ja opetuksen sivuille:
Opiskeluhuollon palvelut
Opiskeluhuollossa työskentelevät kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja ja lääkäri, joiden puoleen on helppo kääntyä. Tilanteen selvittämiseksi ja tukitoimien käynnistämiseksi voidaan kootaan monialainen asiantuntijaryhmä.
Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologipalvelut
Opiskeluhuollon koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut
Riippumatta siitä kehen edellä mainituista tahoista otat yhteyttä, on jokaisella taholla vahvaa osaamista edetä niin, että saatte arkeanne tukevaa ohjausta ja konkreettisia keinoja tilanteen helpottamiseksi. Kokeile ja arvioi ammattilaiselta saamiasi keinoja. Jos keinot eivät tunnu riittäviltä, on aina mahdollista pyytää lisää ammattilaisia asian ympärille ja lähteä tekemään tarkempia arviointeja ja selvityksiä.