Neuropsykiatriset palvelut sosiaali- ja terveydenhuollossa
Mikäli lapsen neuropsykiatrinen oireilu ja tilanne vaatii lisätukea, on sitä saatavilla monista eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Monialaisen yhteistyöhön aloite voi tulla vanhemmalta tai ammattilaisilta.
Palvelut, joihin voit hakeutua itsenäisesti:
Kasvatus- ja perheneuvonta
- Kasvatus- ja perheneuvonta on lasten kasvuun ja kehitykseen, perhe-elämään, ihmissuhteisiin, ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta, asiantuntijaneuvontaa sekä muuta tukea.
- Palvelut on tarkoitettu perheille, joissa on alle 13-vuotias lapsi.
- Palvelun tuottaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluu tarpeittenne mukaan sosiaalityön, sosiaalityöntekijä, perheneuvoja, psykologi ja tarvittaessa lastenpsykiatri.
Nuorten Matala
- Nuorten Matalasta saatte matalalla kynnyksellä ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia
- Palvelu on tarkoitettu 13-17 vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen
- Palvelua tuottaa moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee lääkäri, psykiatrisia sairaanhoitajia, toimintaterapeutteja, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelut
- Mikäli perheellänne on tarvetta sosiaalihuollon palveluille, sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioon ohjaudutaan päivystys- ja arviointiyksikön tekemän palvelutarpeen arvioinnin kautta.
- Ammattilainen tekee yhdessä perheenne kanssa yhteydenoton tuen tarpeen arvioimiseksi.
- Tilanteissa, joissa ja ammattilaiselle jää huoli lapsen tilanteesta, mutta vanhempana ette koe tarvetta sosiaalihuollon palveluarvion tekoon, ammattilainen on velvoitettu tekemään huolestaan lastensuojeluilmoituksen.
- Palvelutarpeen arvioinnin perusteella perhe ohjataan lapsiperheiden sosiaalipalveluiden asiakkaaksi, mikäli perheen kanssa yhdessä on arvioitu perheen hyötyvän palveluista.
- Lapsiperheiden sosiaalityön tarjoamia palveluita perheelle voivat olla mm. sosiaaliohjaus, sosiaalityö, perhetyö, tukihenkilötyö ja tukiperhetyö.
Palvelu, johon voit hakeutua neuvolan ja kouluterveydenhoitajan tai muun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kautta:
Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanotto ja lasten kuntoutus
- Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanoton ja kehityksen tuen tiimin palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille lapsille. Sinne ohjaudutaan lapsenne neuvola- tai kouluterveydenhoitajan tai muun lapsenne tilanteen tuntevan terveydenhuollon työtekijän toimesta.
- Vastaanotolla työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu lääkäri, psykologi ja sairaanhoitajia. Diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen tukena on lisäksi lasten kuntoutuksen toiminta-, puhe- ja fysioterapeutit.
- Vastaanotolla voidaan tehdä perustutkimuksia neuropsykiatrista häiriötä epäiltäessä. Alkukartoituksen tekee usein sairaanhoitaja, psykologi tai toimintaterapeutti, tai se tehdään useamman ammattilaisen yhteistyönä. Alkukartoituksessa kerätään mm. lapsen kasvu- ja kehitystietoja teiltä huoltajilta, neuvola- ym. potilaskertomustiedoista, lapsen arkiympäristöstä kuten varhaiskasvatuksesta tai koulusta tai muilta lapsen ja perheen kanssa työskennelleiltä yhteistyökumppaneilta (yhteydenottoihin pyydetään aina huoltajan lupa). Tarvittaessa kartoitusta täydennetään esim. psykologin tai toimintaterapeutin tutkimuksella.
- Tehtyjen kartoitusten ja tutkimusten jälkeen lääkäri haastattelee lasta ja perhettä, tutkii lapsen, keskustelee tutkimushavainnoista kanssanne sekä tekee tarvittaessa diagnoosin, mikäli neuropsykiatrinen häiriö todetaan.
- Yhdessä perheenne ja moniammatillisen tiimin kanssa suunnitellaan hoito ja kuntoutus. Hoito ja kuntoutus suunnitellaan aina yksilöllisesti ja se voi olla esimerkiksi yksilö- tai ryhmämuotoisena toteutettavaa perheohjausta, neuropsykiatrista valmennusta, lääkehoitoa, toiminta-/monimuototerapiaa, KELAlta haettavaa pitkäkestoisempaa LAKU-perhekuntoutusta tai yksilöllistä harkinnanvaraista kuntoutusta, sopeutumisvalmennuskursseja. Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanoton lääkäri tekee tarvittavat lausunnot ja suositukset kuntoutuksen tai vammaistuen hakemiseksi.
- Joskus voidaan tarvita vielä erikoissairaanhoidon lisätutkimuksia ja siinä tapauksessa lapsesta tehdään lähete joko lastenneurologisiin tai lastenpsykiatrisiin jatkotutkimuksiin.
- Lastenpsykiatri tai lastenneurologi voi erikoissairaanhoidon tutkimusten jälkeen ohjata lapsen takaisin kehityksellisten palveluiden vastaanotolle, mikäli hoidon tai kuntoutuksen tarve edelleen on muttei kuitenkaan tarvetta erikoissairaanhoidolle. Vakiintuneiden ADHD-lääkitysten seuranta tapahtuu usein kehityksellisten palveluiden vastaanotolla puolen vuoden välein.
Kehityksellisten palvelujen vastaanotto ja lasten kuntoutus
Lääkityksen seuranta nuorten matalan vastaanotolla
- Nuorten Matalan yhteydessä toimii nuorten nepsy-vastaanotto. Se on tarkoitettu 13-25-vuotiaille nuorille, joille on muissa terveydenhuollon palveluissa jo tehty ADHD-diagnoosi ja aloitettu ADHD-lääkitys.
- Nuorten nepsy-vastaanotolla työskentelee lääkäri ja terveyden-/sairaanhoitaja.
- Nepsy-vastaanotolla tehdään lääkitysseurantaa, uusitaan reseptit ja laaditaan tarvittavia lausuntoja. Jos nuori tarvitsee muuta kuin lääkehoitoa, ohjataan hänet tarvittaessa muihin nuorten palveluihin kuten Nuorten matalaan, nuorisopsykiatrialle tai Kelan kuntoutukseen.
- Nuorten nepsy-vastaanoton uuteen asiakkuuteen voi tulla 13-vuotta täyttänyt mutta alle 18-vuotias nuori, hoito voi kuitenkin jatkua aina 25-vuotiaaksi saakka. Sinne ohjaudutaan useimmiten lastenneurologisesta, lastenpsykiatrisesta tai nuorisopsykiatrisesta erikoissairaanhoidosta tai kehityksellisten palveluiden/ kouluterveydenhuollosta.
Kehitysvammalääketieteen poliklinikka
Kehitysvammalääketieteen poliklinikan palvelut ovat suunnattu kehitysvamma- tai autismidiagnoosin saaneille lapsille, joilla lisäksi neuropsykiatrista oireilua. Erityishuollon poliklinikalle ohjaudutaan vammaispalvelun kautta. Erityishuolto-ohjelman päätös tarvitaan vammaispalvelusta.
Erityishuollon poliklinikan Kehitysvammalääketieteen poliklinikan kautta toteutetaan moniammatillista yhteistyötä, tutkimuksia, hoitoa ja kuntoutusta.
Erityishuollon poliklinikka Kehitysvammalääketieteen poliklinikan sijaitsee Kouvolassa osoitteessa Tervasharjunkatu 1, 45720 Kuusankoski.
Tämä sisältö on suunnattu ammattilaisille
Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanotolle voi ohjata seuraavissa tilanteissa, mikäli lapsi ei ole ongelman vuoksi jo erikoissairaanhoidon asiakkaana.
Alle kouluikäinen lapsi
1.Laaja-alaisen, mutta lievän/keskivaikean kokonaiskehityksen tai oppimisen ongelman epäily
- Kun esim. kahdella tai useammalla kehityksen osa-alueella LENE-seulassa poikkeavat tulokset ja tarvitaan useamman kuin yhden lasten kuntoutuksen terapeutin ja/tai psykologin arviota
- Jos psykologin arvio tarvitaan esikouluikäisellä pelkästään koulun tukitoimien suunnittelua varten, konsultaatiopyyntöä lasten kehityksellisiin palveluihin ei tarvita
- Neuropsykiatriset häiriöt
- ADHD/ADD-epäily: ohjaus aikaisintaan 5v-iässä diagnostisia selvittelyjä, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua varten, kun ydinoireiden lisäksi ei ole merkittäviä käyttäytymisen tai vuorovaikutuksen ongelmia, psyykkisiä oireita tms. erikoissairaanhoidossa tapahtuvaa erotusdiagnostiikkaa vaativaa.
- Ennen konsultaatiopyyntöä on tärkeä varmistaa, että Voimaperheet-ohjelma on käyty ja arjen tukitoimet varhaiskasvatuksessa käytössä.
- Stimulanttilääkitys aloitukset aikaisintaan 6-vuoden iässä. Alle 6-vuotiaille lääkitysarviot vain lastenpsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa.
- Konsultaatiopyynnön liitteeksi: ADHD-RS huoltajat ja varhaiskasvatus.
- Alle kouluikäisen autismikirjon häiriön diagnostiikka kuuluu erikoissairaanhoitoon
Alle 13-vuotias kouluikäinen lapsi
Neuropsykiatriset häiriöt
1.ADHD/ADD-epäily: diagnostisia selvittelyjä, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua varten, kun ydinoireiden lisäksi ei ole merkittäviä käyttäytymisen tai vuorovaikutuksen ongelmia, psyykkisiä oireita tms. erikoissairaanhoidossa tapahtuvaa erotusdiagnostiikkaa vaativaa.
- Konsultaatiopyynnön liitteeksi: ADHD-RS (huoltajat ja opettaja)
- Mikäli epäillään myös oppimisvaikeuksia, tulee koulupsykologin tutkimukset olla pääsääntöisesti tehtyinä ennen kehityksellisiin palveluihin ohjaamista ja koulun tukitoimet käytössä!
2.ADHD-diagnoosi on jo tehty ja tarvitaan hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua (myös stimulanttilääkitysaloitukset ja -seurannat)
- Konsultaatiopyynnön liitteeksi: ADHD-RS (huoltajat ja opettaja)
3.Lieväasteiseen autismikirjon häiriöön viittaavat piirteet
Ohjautuminen
1.Kymenlaakson hyvinvointialueen terveydenhuollon työntekijä laatii sisäisen konsultaatiopyynnön kehityksen tuen tiimille. Konsultaatiopyyntö laaditaan yhteistyössä huoltajan ja tarvittaessa varhaiskasvatuksen/oppilashuollon/muiden ammattilaisten kanssa. Työntekijän tulee varmistaa, että molemmat huoltajat ovat tietoisia konsultaatiopyynnöstä, sen sisällöstä sekä mahdollisista liitteistä ja niiden sisällöstä.
2.Konsultaatiopyyntö kirjataan fraasia käyttäen oman alan LC näkymälle, rinnakkaisnäkymänä PENY.
3.Konsultaatiopyyntö lähetetään LC-viestillä:
- Viestit -> Konsultaatiopyyntö -> Viesti suorituspaikalle ja roolille.
- Valitaan vastaanottajan suorituspaikka lapsen asuinkunnan mukaan (Kehityksellisten palveluiden vo Kotka tai Kehityksellisten palveluiden vo Kouvola)
- Konsultaatiopyynnön vastaanottajan rooliksi valitaan pth konsultaatiopyyntöjen käsittelijä lasten kehitykselliset palv. Vo. Klikataan lopuksi: +Lisää
- 4. Työntekijä saa kuittauksen konsultaatiopyynnön saapumisesta ja tarvittaessa pyynnön varata kehityksen tuen tiimikäsittelyaika
- Ajanvarauskirjat ja tiimiajat
- Etelä: F203kp tiimiaika maanantaisin klo 12:00-13:30
- Pohjoinen: G203kp tiimiaika tiistaisin klo 12:00-13:30
- Työntekijä liittyy sovittuna aikana TEAMS-kokoukseen kehityksen tuen tiimiin.
- Työntekijä esittelee lapsen asian, lapsen tilanne käsitellään moniammatillisesti ja tehdään suositus jatkosuunnitelmasta.
Tarvittaessa työntekijä voi olla yhteydessä vastaanoton sairaanhoitajaan (etelä 0406311381, pohjoinen: 0405595351)
Lasten kehityksellisten palveluiden vastaanoton ja lasten kuntoutuksen palvelutarjonta:
- Sairaanhoitajan arviointijakso
- Lääkärin arvio
- Psykologin arvio
- Psykoedukaatio
- Neuropsykiatrinen ohjaus
- Neuropsykiatrinen valmennus
- Toimintaterapia, fysioterapia, puheterapia (arviot ja kuntoutus)
- Strukturoitu vanhempainohjaus
- Dialoginen perheohjaus
- Ryhmätoiminnot: Strategia ohjaus, Ihmeelliset vuodet, monimuotoryhmät
- Lääkehoito ja lääkehoidon seuranta
- Tarvittaessa muu kuntoutus-ja hoito tarpeen mukaisesti (esim. lapsen mielenterveyden hoito)
Kela: kuntoutusvaihtoehdot